Meer mineralen voor een sterker gebit!

 

Voldoende mineralen innemen is niet genoeg

Het belangrijkste om je tanden weer te kunnen herstellen, is dat je voldoende mineralen binnenkrijgt met je voeding. Het is misschien moeilijk te geloven. Zelfs bijna alle mensen die overvloedig groenten, fruit en granen eten en gezond leven, bouwen elke dag weer een groeiend mineralentekort op!

 

Mineralen innemen is niet hetzelfde als mineralen opnemen

Een mineralentekort kan kortweg twee oorzaken hebben:

  1. Je krijgt elke dag gemiddeld minder mineralen binnen dan je nodig hebt.
  2. Je krijgt (meer dan) genoeg mineralen binnen. Maar je lichaam neemt ze niet op.

Hier zit de onwetendheid van veel mensen: wat je inneemt, is niet hetzelfde als wat jouw lichaam opneemt. Of anders gezegd: je kunt elke dag een overvloed aan mineralen binnenkrijgen met je voeding. Maar als je lichaam niet in staat is deze op te nemen uit je voeding dan zul je een steeds groter tekort aan mineralen in je lichaam opbouwen.

 

Granen bevatten waardevolle mineralen

Ik heb jarenlang brood gegeten. Een torenhoge broodberg. Dat is niet overdreven. Ik eet al 27 jaar lang brood. Minimaal 3 sneetjes brood per dag. Elke boterham is 1,1 centimeter dik. 27 jaar is meer dan 9828 dagen. 9828 x 3,3 cm is meer dan 323 meter. Dus daar kun je een broodstapel van maken die hoger is dan de Eiffeltoren. Al die jaren dacht ik dat brood eten gezond was.

In heel de geschiedenis van de mensheid zijn granen zijn eigenlijk vrij nieuw in het dieet van de mens. Circa 7000 jaar geleden werden granen het hoofdonderdeel van het menselijk dieet. Oorspronkelijk at een mens vooral dierlijk voedsel. Ze jaagden op wild of aten insecten. Aangevuld met groenten, fruit. Af en toe wat zaden noten.

Oude geschriften van het Taoïsme waarschuwden al tegen het eten van granen. Ze spraken van bi-gu. Hetgeen betekent: vermijd granen. Het was niet de bedoeling dat mensen granen zouden eten. Mensen zijn dit pas gaan doen toen er niet meer genoeg wilde planten en dieren waren om de mensen te voeden. Door een toename van de bevolkingsdruk.

Wij zijn het gewend om granen te eten. Brood, pasta, rijst. Zodanig dat er een hele ontbijtcultuur op is gebaseerd. Granen leveren volop energie, vezels en vitamines. Ik neem er voor het gemak een pak Brinta bij. De voedingswaardetabel geeft aan dat dit tarweproduct voedingsvezels, natrium, vitamine B1 en B2, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, zink en fosfor bevat. Geweldig toch? Een logische reactie is: granen zijn gezond. En in elk geval een waardevolle bron van mineralen en vitamines. Maar misschien is er iets wat je nog niet weet.

 

Fytinezuur in granen

Graankorrels bevatten fytinezuur. Het zit vooral in en vlak onder het buitenste schilletje. Fytinezuur voorkomt dat de graankorrel ontkiemt. Onder de juiste omstandigheden zal de graankorrel , in aanraking met water, zal het fytinezuur weglekken. De graankorrel zal dan ontkiemen.

Een positief aspect van fytinezuur is dat het de metalen cadmium, kwik en lood aan zichzelf bindt. Zo worden ongewenste metalen opgeruimd. Fytinezuur bindt waardevolle mineralen aan zichzelf, namelijk magnesium, calcium, koper, zink, ijzer. Daardoor zijn deze niet meer beschikbaar zijn voor opname via de darmwand. Hoe vaak eet jij brood, pasta of rijst? Hoe meer van deze producten je eet, hoe groter het mineralentekort wordt!

Kneden, rijzen en bakken van meel van granen doen fytinezuur niet verdwijnen. Ook producten als rijstepap en griesmeelpudding uit de supermarkt bevatten deze stof nog.

Wil je de opname van mineralen verhogen, dan is het belangrijk dat je minder fytinezuur binnenkrijgt. Hieronder lees je 1 van die manieren.

 

Granen weken

Je kunt fytinezuur uit granen verwijderen door ze voor te bereiden. Deze granen kun je gebruiken om er pap van te maken. Je kunt ze bijvoorbeeld  weken voor gebruik. Doe wat graanvlokken in een kommetje en zorg ervoor dat ze onder water staan. Laat ze 12 tot 24 uur weken. Daarna gooi je het weekwater weg en spoel je de granen goed om.

Het is natuurlijk handig als je altijd wat porties granen in de week hebt staan. Aangezien het weken best veel tijd vraagt.

Een gunstig bijkomend effect is dat door het weken van granen het vitaminegehalte omhoog gaat (vooral de B-vitamines) en de eiwitten (gluten) makkelijker verteerbaar worden. Dit laatste is gunstig voor mensen met een glutenallergie.

Zelf kies ik niet voor graanvlokken. Maar voor hele graankorrels die ik in de natuurvoeding winkel koop. Ik week deze korrels 48 uur lang. Het zijn graankorrels die ontkiemen. Daarna kook ik ze. Door hele korrels te gebruiken voelt het ontbijt wat steviger dan enkel een pap die je naar binnen lepelt. Eigenlijk een soort rijst. Wanneer je gerstkorrels gebruikt en er een schepje kokosvet doorheen smelt heb je een smakelijk en gezond ontbijt.

Het weken kun je toepassen op alle granen en rijstsoorten en soorten die als rijst gegeten worden, zoals gerst, rogge, haver, tarwe, spelt, amaranth, bulgur en quinoa.

Bruine rijst en gierst nemen een speciale plaats in. Die hoef je niet perse te weken. Die bevatten weinig fytinezuur. Maar je moet ze wel lang koken. 

 

Wil jij weten hoe je je tanden weer sterk en gezond kunt maken?

Dit boek is alles wat je nodig hebt!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Inès
7 jaar geleden

Waar is boek te koop??

Jolien
8 jaar geleden

Van wat maak je nieuweglazuur aan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb