Mondbacteriën veroorzaken geen tandbederf
De moderne tandheelkunde stelt dat achtergebleven voedingsresten (suiker en zetmeel) in de mond een voedingsbodem zijn voor bacteriën die zuren produceren. Deze zuuraanvallen tasten het tandglazuur aan, wat uiteindelijk leidt tot tandbederf.
In 1883 stelde tandarts W.D. Miller inderdaad vast dat zuren kalkzouten kunnen oplossen. Een verlies aan kalkzouten draagt bij aan het verlies van de stevige structuur van een tand. Maar Miller wist dat deze zuren nooit de oorzaak van tandbederf waren.
Het is bekend dat mondbacteriën dentine - het harde eiwit waaruit tanden en kiezen zijn opgebouwd - kunnen afbreken door ontstekingen. Micro-organismen die problemen in tanden en kiezen veroorzaken, kunnen daar echter alleen binnen dringen, pas nadat de tandstructuur reeds is verzwakt. Zo zijn de bacteriën niet een oorzaak van tandbederf, maar aanwezig als een gevolg van tandbederf. Miller wist namelijk dat sterke gezonde tanden en kiezen bestand waren tegen zuuraanvallen. Of die nu afkomstig zijn van voedsel of bacteriën.
De moderne tandheelkunde heeft de grondslag van Miller dus slechts gedeeltelijk overgenomen en negeert volkomen het feit dat sterke tanden blijvend opgewassen zijn tegen zuuraanvallen.
Heb je hier al eens over nagedacht? Om jam langer houdbaar te maken wordt er veel suiker aan toegevoegd. In een oplossing van 20% of meer leggen bacteriën het loodje. Suiker is in staat om micro-organismen uit te schakelen. Een suikerrijk voedingspatroon zoals dat van de meeste mensen, zou dus juist moeten bijdragen aan het behoud van tanden.
Tel daarbij op dat de meeste mensen hun tanden poetsen en toch lijdt meer dan 90% van alle mensen aan cariës. Er klopt iets niet in de visie van de hedendaagse tandheelkunde.
Hoe zit het dan met tandbederf? Dat is het resultaat van een voedingspatroon rijk aan suiker en koolhydraten. De conventionele tandheelkunde ziet tandbederf als een lokaal probleem, zuuraanvallen door bacteriën in de mond. Maar dat is het allerminst. Als je gebit te lijden heeft, heeft de rest van jouw lichaam dat ook. Je gebit is een integraal deel van je lichaam en een graadmeter voor je algehele gezondheid. Cariës is daarom te omschrijven als een verstoring van een groter systeem waarbij ook klieren en hormonen zijn betrokken.
Veel mensen denken dat het harde tandglazuur het enige (passieve) verdedigingsmechanisme van tanden is tegen zuuraanvallen van bacteriën. Gezonde tanden hebben echter nog een actief en veel belangrijker verdedigingsmechanisme. Maar hier hoor je de moderne tandheelkunde nooit over vertellen.
Tanden en kiezen bestaan uit drie lagen. De buitenste laag is het keiharde glazuur. Opgebouwd uit een verfijnde structuur van mineralen. Daaronder ligt in een wat dikkere laag het wat zachtere tandbeen. Dit tandbeen wordt dentine genoemd. Daarbinnen bevindt zich weer levend weefsel, de pulpa dat bestaat uit o.a. bloedvaten, zenuwen en bindweefsel en odontoblasten. Deze laatste zijn cellen die tandbeen aanmaken. Tanden en kiezen van ratten en mensen zijn overeenkomstig van opbouw en structuur.
Ralph Steinman stond aan het hoofd van de Loma Linda Universiteit. Samen met John Leonora, een endocinoloog, heeft hij vastgesteld dat tanden en kiezen beschermd worden door een verdedigingsmechanisme dat wordt aangestuurd vanuit de hersenen: de dentale flux.
Steinman maakte duidelijk dat bij gezonde zoogdieren er sprake is van een voortdurende stroom van vloeistof vanuit de pulpa naar buiten. Ofwel een dentale flux.
Hij bewees dit door bij ratten een traceerbare vloeistof in te spuiten in het buikgebied. Na 6 minuten zat deze vleistof in de kanaaltjes in het dentine. Na ongeveer nog een uur, was de vloeistof in het glazuur aanwezig. En uiteindelijk zat het zelfs aan de buitenkant op het tandoppervlak. Bij gezonde tanden stroomt er “uit alle poriën” voortdurend vloeistof naar buiten.
Deze dentale vloeistof beschermt tanden en kiezen tegen tandbederf. Zuren en bacteriën kunnen hierdoor niet de tanden en kiezen binnendringen. Vergelijk het met mieren die onderweg zijn met als doelwit een pot stroop. Zodra je de hogedrukspuit op de mieren richt hebben ze geen kans meer. Ze spoelen weg. De mineraalrijke dentale vloeistof zorgt tegelijkertijd voor een continue aanvoer van voedingsstoffen van de betreffende tand of kies en zorgt voor het behoud van de exact juiste zuurgraad (PH 7,4) voor je tanden. Steinman toonde bij ratten aan dat, zolang de dentale flux normaal aanwezig is, tanden ongevoelig zijn voor tandbederf. Ongeacht het aantal zogenaamde cariësveroorzakende bacteriën in de mond. En ongeacht de het zuur waarmee de tanden in aanraking komen.
De dentale flux kan echter wel verstoord worden door het eten van suiker. Wat leidt tot cariës. De moderne tandheelkunde stelt ook dat het eten van suiker niet goed is en leidt tot tandbederf. Echter Steinman toonde duidelijk aan dat dit niet veroorzaakt werd door mondbacteriën, zoals de tandheelkunde dat vandaag de dag wel beweert.
Toen Ralph Steinman ratten suiker liet eten, hadden de ratten binnen de kortste keren last van tandbederf. Dat was te verwachten. Maar vervolgens gaf hij gezonde ratten een suikeroplossing door deze in de buik te spuiten. Verder bleven deze ratten compleet gevrijwaard van voeding die tandbederf veroorzaakt. Het resultaat: deze ratten ontwikkelde spoedig een ernstig tandbederf. Terwijl er geen suikerkorreltje het rattengebit passeerde! De suiker bleek de dentale flux te stoppen of zelfs om te keren. Dus van buiten naar binnen. Waardoor alle cariës veroorzakende rommel, inclusief bacteriën de tanden en kiezen werden in getrokken.
De dentale flux wordt geregeld via de hypothalamus. Die stimuleert de oorspeekselklier om een hormoon te maken. Dit oorspeekselklier- hormoon zet de odontoblasten in het tandbeen aan om de dentale vloeistof van binnen naar buiten te pompen. Het interessante is dat deze pompwerking waarschijnlijk in gang gezet wordt door eiwit. Suiker verstoort ernstig de dentale flux. Het schadelijke effect ervan kan verminderd worden door eiwit toe te voegen aan je voedsel. Steinman liet zien dat vis en vlees daarom goed past in een dieet tegen tandbederf.
Wil jij weten hoe je je tanden weer sterk en gezond kunt maken?
Dit boek is alles wat je nodig hebt!
Reactie plaatsen
Reacties
Er komen bij mij 2 verstandskiezen door die momenteel geen plek hebben om door te komen omdat ik een te smalle kaak heb.
alleen er moet wel wat gebeuren anders wordt het een rotzooi in mn mond en is mijn beugel voor niets geweest.
Heb jij hier nog advies voor??
ik weet namelijk dat als je een brede kaak heb en je gezond ben, dat dan je tanden en kiezen automatisch naar de juiste plek gaan.
en ik weet ook dat je je verstandskiezen nodig heb.
Dus wat zou ik doen? iedereen om me heen zegt dat ik ze moet laten trekken alleen dat is totaal niet gezond en dat vind ik ook niet fijn.
ook heb ik gehoord dat er orthopedie bestaat die de kaak kunnen verbreden zodat je kiezen en tanden zonder overbeet mooi, en in op ontspannen manier op elkaar passen.
alleen ik kan niet zulke bedrijven vinden die dat doen.
Dus ik heb iemands expertise nodig.
Alvast bedankt!
Kan nog niets zeggen over de info.