Laat jij in je tanden en kiezen boren?

 

Boren in tanden en kiezen is de normaalste zaak van de wereld. Maar dat wil niet zeggen dat het zonder risico's is. Hieronder lees je 5 overwegingen.

 

1. Het boren in tanden en kiezen leidt onvermijdelijk tot scheurtjes in het tandbeen. Dit zijn ideale broeiplaatsen voor bacteriën die kunnen leiden tot infecties en verdere aantasting van het tandweefsel. Via het boren worden schadelijke micro-organismen sneller en dieper de tand ingebracht dan zij op eigen gelegenheid zouden doen. Hetgeen tot een versneld tandbederf kan leiden.

 

2. Om een vulling goed te kunnen plaatsen en te kunnen fixeren, is  het noodzakelijk dat de tandarts gezond tandweefsel moet uitboren. Voor elke vulling die moet worden vernieuwd, moet opnieuw gezond tandweefsel worden opgeofferd. Een vulling stopt niet het tandbederf, maar het leidt wel tot een versneld verlies van gezond tandweefsel.

 

3. Door de trillingen van het boren en de warmte die hierbij vrijkomt, kan de pulpa (met daarin de tandzenuw, bloedvaten) beschadigen, afsterven. Wanneer een tand dit levende weefsel verliest, is het dood weefsel geworden. Dit leidt per definitie tot verder verval van de tand. Er vindt niet langer meer aanvoer plaats van verzorgende voedingsstoffen en bestanddelen via de dentine-buisjes naar het tandbeen. Bovendien zal het lichaam dood weefsel altijd proberen op te ruimen.

 

4. De aangebrachte vulling en het natuurlijke tandweefsel zullen nooit volledig op elkaar aansluiten. Er zal altijd een microscopische ruimte tussen blijven bestaan. In deze ruimte zullen zich bacteriën nestelen die onmogelijk te verwijderen zijn door goed te borstelen. Dit zal het risico op verder tandbederf verhogen. Dit komt zo vaak voor dat het intussen al zijn eigen naam heeft gekregen: “secundaire cariës”. Een herhaalde bacteriële infectie onder de vulling is in de praktijk de belangrijkste reden voor een wortelkanaalbehandeling.

 

5. Vullingen kunnen uitzetten of krimpen. Wanneer vullingen krimpen kunnen microscopische ruimtes ontstaan, waarin zich micro-organismen. Deze vergroten het risico op verder tandbederf.

Vullingen kunnen ook haarscheurtjes in de tand of kies veroorzaken. Dit hangt samen met de thermische uitzettingscoëfficiënt. De thermische uitzettingscoëfficiënt drukt in een getal uit, hoeveel een stof of voorwerp in grootte verandert, als gevolg van een temperatuursverandering. De voedingsmiddelen die wij gebruiken, kunnen temperatuursverschillen van ongeveer 70 graden Celsius hebben. Het verschil tussen hete soep en een ijsdessert. Met andere woorden, wanneer wij warm eten, zal het tandweefsel uitzetten. En het materiaal van de vulling ook. Maar in verschillende mate. Omdat het tandweefsel en de vulling verschillende materialen zijn. Wanneer de vulling meer uitzet dan het tandweefsel, dan zullen er micro-scheurtjes in de resterende tand en waarschijnlijk ook in de vulling ontstaan. Waardoor het risico op tandbederf of een gebarsten tand ernstig toeneemt.

 

 

Wil jij weten hoe je je tanden weer sterk en gezond kunt maken?

Dit boek is alles wat je nodig hebt!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb